Notice
Recent Posts
Recent Comments
Link
«   2024/05   »
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Tags
more
Archives
Today
Total
관리 메뉴

Korea & Brake

Goja-ri Naengmyeon in Goyang_ 고자리 칡냉면(고양) 본문

Famous restaurant in Korea

Goja-ri Naengmyeon in Goyang_ 고자리 칡냉면(고양)

GBbrake 2018. 10. 19. 05:31

 Cold noodles are one of the foods that Koreans like. The types of cold noodles currently sold are divided into Pyongyang noodles and Hamheung noodles. Although not as well-known as these, there are also Jinju noodles. The texture of the noodles and the taste of the soup are different each other. Depending on the individual taste, the kinds of noodles that people like are different. Because it is a cold food, it is now a favorite food in the summer, but it is originally a food to eat in winter. It is interesting that it is the food that we ate in hot indoor during winter in Korea where the ondol culture is developed.


 Strictly speaking, Chik cold noodles are cold noodles which contain Chik on noodles, and they may be regarded as separate food from cold noodles such as Hamheung and Pyongyang one. About two decades ago, some restaurants with a sign called chik cold noodles have begun to appear, and it seems to have become a kind of cold noodle.


냉면은 한국사람들이 좋아하는 음식 중 하나이다. 현재 판매되는 냉면의 종류는 크게 평양냉면과 함흥냉면으로 나뉘어 있으며 이들만큼 잘 알려져 있지는 않지만 진주냉면도 있다. 면의 식감과 육수의 맛이 제각기 다른데 개인 취향에 따라 좋아하는 냉면의 종류도 다 다르다. 차가운 음식이기 때문에 현재는 여름에 많이 찾는 음식이 되었지만 원래는 겨울에 먹던 음식이라고 한다. 온돌문화가 발달한 한국에서 더운 실내에서 먹던 음식이라고 하니 흥미롭다.


 엄밀히 이야기하면 칡냉면은 면에 칡이 함유된 냉면으로서 함흥냉면과 평양냉면과 같은 냉면과는 별도의 음식이라고 보면 될 것 같다. 약 20년 전쯤 칡냉면이라는 간판을 단 음식점이 하나 둘 생겨나기 시작하면서 냉면의 한 종류로 자리잡은 것이 아닌가 한다.



I visited Goja-ri chik Naengmyeon on the way to tomb of Choi Yeong.

It takes about 45 minutes by car from Seoul.


최영장군묘를 방문하면서 고양시 맛집이라는 고자리 칡냉면을 들러 보았다. 서울에서 승용차로 약 45분 정도 걸리는 곳에 위치한다.



Address : 567-5 Jugyo-dong, Deokyang-gu, Goyang-si, Gyeonggi-do



 There is a large parking lot, so parking is not hard.


 넓은 주차장이 있어 주차에 어려움은 없을 것 같다.



 I felt good because it seemed that the owner 's heart was delivered to me when I saw the sign ' Thank you always' hanging above the restaurant name.


음식점 이름보다도 위에 걸려있는 '늘 감사합니다'라는 간판을 보니 주인의 마음이 전달되는 것 같아 기분이 좋았다.



 The inside of the restaurant is spacious and clean. The letter next to the menu plate also shows the mind of the owner to consider the guest. (You are so precious to me.) Employees are also kind to service.


음식점 내부는 넓고 깨끗하다. 메뉴판 옆의 글씨도 주인이 손님을 배려하는 마음이 담겨있었다. 종업원들도 친절하게 서비스를 해주신다. 




 A broth containing a piece of mushroom. Normally, cold noodle soup is made by boiling various ingredients into broth which boiled meat, and these houses usually sell meat with menu. However, there are many chik Naengmyeon houses that sell only cold noodles and dumplings and do not sell meat. The meat was not on the menu in this restaurant, and meat is not included in the soup after checking result.

 In this case, we need to have a doubt because some restaurants cook Naengmyeon with buying soup or make broth with a lot of seasonings. The taste of the broth of this house has a rich taste that I have not eaten in other houses and I could not feel the taste of soup which have a lot of seasonings. 


버섯 한 조각이 들어있는 육수. 보통 냉면의 육수는 고기를 삶아낸 국물에 여러가지 재료를 넣고 끓여 만드는데 이런 집들은 대개 수육을 메뉴에 넣어 같이 판매한다. 하지만 칡냉면집들 중에는 냉면과 만두만 팔고 수육은 팔지않는 집들이 많아 육수에 고기가 들어가지 않는 것 같다. 이 집도 마찬가지로 수육은 메뉴에 없었으며 확인결과 육수에 고기는 들어가지 않는다고 한다.

 이런 경우 몇몇 음식점에서는 육수를 사다가 냉면을 만들거나 조미료를 잔뜩 넣은 육수를 만든다고 하니 일단 의심을 해 봐야 한다. 이 집의 육수 맛은 다른 집에서 먹어본 적이 없는 풍부한 맛이 느껴지며 조미료를 많이 넣었을 때 나는 감칠맛은 나지 않았다.  



 Finally, cold noodles come out. Once the amount of food is so large that ordinary people would be enough with only a bowl of cold noodles. And the broth was refresh and well-boiled noodles makes very good texture.  I personally like cold noodles which have soup using meat, and I do not like Chik Naengmyeon. But the Chik Naengmyeon of this house was really delicious for me.


 드디어 냉면이 나오고. 일단 양이 무척 많아 일반 사람들은 냉면만 먹어도 배가 부를 것이다. 그리고 육수도 시원하고 면발이 잘 삶아져 나와 식감도 매우 좋았다. 필자는 개인적으로 고기육수를 사용한 냉면을 좋아하며 칡냉면은 그리 좋아하지 않는 편이다. 그렇지만 이 집의 냉면은 정말 맛있게 먹은 것 같다. 



 The Sujebi(Handpulled Dough Soup) ordered for my 4-year-old son also had a nice flavor due to harmony of the refresh-taste soup and the chewy taste. I could enjoy the hearty food of the master who cares about the guest.


 4살짜리 아들을 위해 주문한 수제비도 시원한 국물과 쫄깃한 수제비가 어울려 훌륭한 맛을 느낄 수 있었다. 손님을 배려하는 주인의 마음이 담긴 정성스런 음식을 맛보고 간다.



Comments