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Korea & Brake

Hwangdo Kalguksu(Chopped noodles) in Hwaseong_ 화성 황도칼국수 본문

Famous restaurant in Korea

Hwangdo Kalguksu(Chopped noodles) in Hwaseong_ 화성 황도칼국수

GBbrake 2018. 10. 4. 11:59

 There are many big restaurants near YungGeolleung. I visited a Kalguksu restaurant which Koreans enjoy. This house is called the Hwangdo Kalguksu which has its headquarters in Seoul and there are several branches near Seoul and it is one of them.

 Kalguksu is a wheat noodle that is made by kneading dough and cutting it with a knife. Soup of this noodle is made using beef, chicken, anchovies and clams and put potatoes, pumpkin, green onions, and roasted meat to eat.

 Originally, noodles were high quality food for the noble, but in the Korean War, wheat flour came into the country in large quantities as relief food from the United States, and it became widely spread nationwide to knead and cut it with a knife easily in the kitchen.


융건릉 앞에는 커다란 음식점이 많이 있다. 필자는 그 중 한국사람들이 즐겨 먹는 칼국수 집을 방문해 보았다. 이집은 서울에 본점이 있는 황도 칼국수라는 곳인데 서울 경기에 몇 군데 지점이 있고 이곳 화성도 지점들 중 하나이다. 

 칼국수는 밀가루 반죽을 한 뒤 칼로 잘라 만드는 밀국수 이며 소고기, 닭고기, 멸치, 바지락 등으로 국물을 내어 감자, 호박, 파, 김 등을 넣어먹는 음식이다.

 원래 국수는 양반들이나 먹을 수 있는 고급 음식이었으나 한국전쟁시 밀가루가 미국에서 대량으로 구호식량으로 한국에 들어왔고 이를 이용해 부엌에서 간단히 반죽하고 이를 칼로잘라 만들 수 있는 칼국수가 전국적으로 널리 퍼지게 되었다고 한다.




 It is located right in front of YungGeolleung and it takes about 1 hour by car from Seoul.

 

 융건릉 바로 앞에 위치해 있으며 서울에서 승용차로 약 1시간 정도 걸린다.   


Address : Annyeong-dong, Hwaseong-si, Gyeonggi-do




 Parking lot is wide and easy to use.

 

 주차장이 넓어 이용하기 편하다.





 The inside of the restaurant. Because it is large, I could eat without waiting.


 음식점 내부의 모습. 규모가 큰 편이라 웬만해서는 대기 없이 먹을 수 있을 것 같았다.



 The special thing about this restaurant is that if you order the Kalguksu and other foods as number of customers, you can have a free barley rice and makgeolli. It seems that the images of restaurants and sightseeing spots are well matched because the prince Sado loved people and wanted to support them.

 I took a kettle of makkolli to my table. Makgeolli and barley rice are self-service. Makgeolli is a kind of Korean traditional sake, which is made by filtering out material which is remained after making the sake using rice and yeast. It is called Takju because the color is blurred.


이 음식점의 특징은 칼국수 및 음식을 인원수대로 주문하면 보리밥과 막걸리를 마음껏 무료로 가져가 먹을 수 있다는 점이다. 사도세자의 애민정신을 이 곳 황도 칼국수에서도 엿볼 수 있는 것 같아 음식점과 관광지의 이미지가 잘 어울리는 것 같다.

막걸리 한 주전자를 떠서 가지고 와 보았다. 막걸리와 보리밥은 셀프다. 막걸리는 한국 전통 술의 일종으로 쌀에 누룩을 띄워 청주를 걸러내고 남은 것을 다시 체에 걸러낸 것으로 색이 흐리다 해서 탁주라고 한다. 



 The Makgeolli is stored in a cool refrigerator so you can take it as much as you want.


 막걸리는 시원한 냉장고에 보관되어 있으니 드실 만큼만 가져다 드시면 된다.



 Bossam(Steamed Pork) and makgeolli came to my table. As you can see, we can feel real taste when makgeolli has to be eaten using the bowl.


 주문한 보쌈과 막걸리를 그릇에 담아 놓은 모습. 막걸리는 보시다시피 사발에 따라 먹어야 제 맛이다.





 Finally, Kalguksu came out.

The soup of the Hwangdo kalguksu was made with clams. I like the clam Kalguksu best because it has a refresh taste than other soup.


 드디어 칼국수가 나왔다.

황도 칼국수의 국물 베이스는 바지락이다. 필자는 여러 종류의 칼국수 중에 바지락 칼국수를 제일 좋아하는데 그 이유는 다른 국물보다 시원한 맛이 일품이기 때문이다. 



 I quickly emptied enjoying the chewy noodles and refresh soup.


 쫄깃한 면발과 시원한 국물을 즐기며 순식간에 비웠다.



 I ate all the noodles and tried to get bibimbap. Koreans eat Yeolmu bibimbap in summer mainly and it is delicious food whenever I eat. Yeolmu bibimbap is a food made by putting sesame oil and red pepper paste into barley rice with sliced yulmu kimchi and mixing them. I think It is a good restaurant to stop by once and eat for lunch when visiting YungGeolleung.


 칼국수를 다 먹고 비빔밥을 가져와 보았다. 한국인들이 여름에 즐겨 먹는 열무비빔밥이다. 열무김치를 보리밥에 썰어 넣고 참기름과 고추장을 넣어 비벼먹는 음식인데 언제 먹어도 맛있는 것 같다. 융건릉을 방문하실 때 한 번 들러서 점심식사로 먹기에 좋을 것 같은 음식점이었다.



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