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Daegu Anjirang Gobchang(Tripe) Street_ 대구 안지랑 곱창골목 본문
Daegu Anjirang Gobchang(Tripe) Street_ 대구 안지랑 곱창골목
GBbrake 2018. 10. 1. 11:32Daegu has a variety of foods. Although not confirmed, according to a friend of mine whose hometown is Daegu, there is not much to see around because the area is surrounded by mountains. Therefore, it is said that the local residents enjoyed eating something when they relax so various kinds of food have been developed. Anyway, when I visit Daegu, I always have a pleasant worry about ‘what to eat’.
This time I decided to go to Anjirang Gobchang(Tripe) Street. It was selected by the Ministry of Culture, Sports and Tourism in 2012 as the nation's top five themed streets. XX streets, etc., are mostly named naturally as they are visited by many people, and many of them are not systematically operated, but rather a little disordered because they are operated by free will of merchants who have individual stores.
For this reason, some of the areas I visited gave bad impression by the overflowing people and the tout of vendors.
However, this street has been solved many problems by solving various problems one by one through the merchant society. First of all, they removed the tout and the overcharges. If someone act this behavior, they should pay 200,000 won as fine. Almost all restaurants have similar price range because the merchant society purchases & supplies giblets jointly. Considering the difficulty of parking near the market street, they made 2 parking in the street. When you visit, you can see the street being managed.
When you enter the entrance, you can see signs of similar shapes and it gives a unified feeling. I have not seen all of the houses, but the restaurants in the streets are supplied with the same ingredients, so the taste of all shop will be almost the same each other.
대구는 먹거리가 풍부하다. 확인된 것은 아니지만 대구가 고향인 지인의 말을 빌면 사방이 산으로 둘러싸여 주변에 볼거리가 많지 않기 때문에 주민들이 쉬는날 이것 저것 먹으며 즐기다보니 다양한 먹거리가 발달했다고 한다. 어쨌든 대구를 방문하면 언제나 '무엇을 먹을까'하는 즐거운 고민이 앞선다.
이번에는 안지랑 곱창골목으로 결정. 이곳은 2012년 문화체육관광부가 선정한 전국 5대 테마거리로 선정되었다. XX거리 등으로 불리는 지역들 중에는 사람들이 많이 찾으면서 자연스럽게 이름이 붙여진 것이 대부분이며 그 중 많은 곳들이 체계적으로 운영된다기 보다는 개개의 점포를 보유한 상인들의 자유의지로 영업이 이루어 지기에 약간 무질서한 면도 있다. 해서 방문한 지역 중에는 넘쳐나는 사람들과 이들을 하나라도 더 맞이하기 위해 호객행위를 하는 업주들 때문에 눈쌀이 찌푸려 지는 일도 있다 하지만 이 지역은 상인회가 중심을 잡고 여러 문제들을 하나하나 해결한 결과 많은 부분이 해결되었다.
우선 호객행위 및 바가지요금을 없앴다. 호객행위 적발시 20만원 벌금을 내야하며 상인회가 곱창을 공동으로 구매/ 공급하기에 거의 모든 업소의 가격이 비슷하다. 시장 골목이 주차가 어려운 점을 감안, 거리 내 2곳에 주차장도 만들었다. 방문해 보시면 관리되고 있는 거리의 모습을 보실 수 있을 것이다.
입구로 들어가면 비슷한 모양의 간판들이 통일적이다. 모든 집을 다 가보지는 않았으나 이 거리 내의 음식점들은 같은 재료를 공급받기에 어느 곳을 방문해도 맛은 다 비슷할 것 같다.
Anjirang Gobchang(Tripe) Street are located in Daegu Metropolitan City and take about 4 hours by car from Seoul.
안지랑 곱창골목은 대구광역시에 있으며 서울에서 승용차로 약 4시간 걸린다.
Address : Daemyung-ro 36-gil Daemyung 9-dong, Nam-gu, Daegu
I entered a restaurant which is one of them and it called ‘Seongju Gobchang & Macchang’. It is said to be a restaurant that was televised with the menu of 'snowy Gobchang'. The Gobchang restaurant is usually a shabby dining room with a simple chair without a backrest and a round table with a central fire. Koreans seem to think they are more tasteful and delicious when they eat Gobchang in this atmosphere. Of course I am.
필자는 그 중 한 집인 성주 곱창. 막창에 들어갔다. '눈내리는 곱창' 이란 메뉴로 TV에 방영된 집이라고 한다. 곱창집은 대개 허름한 식당에 등받이가 없는 간이 의자, 그리고 가운데 불이 들어가는 원형 테이블이 기본 인테리어다. 우리나라 사람들은 이러한 분위기에서 곱창을 먹을 때 더 운치있고 맛있다고 생각하는 것 같다. 물론 나도 그렇다.
The main menu is a pork Gobchang that looks red in under picture. It is cheap at 12,000 won for 500g. There is a set menu, and you can order it to taste various kinds of food.
주메뉴는 아래 빨갛게 보이는 돼지 곱창이다. 500g에 12,000원으로 저렴한 편이다. 세트메뉴도 있는데 다양한 종류를 맛보려면 세트메뉴를 이용하자.
I was a little surprised that there are quite a lot of people coming to eat this food in summer, and there are more female guests than men.
Now Gobchang have become a favorite food people enjoy at any time of the year 365 days, even though it was just a food which people eat with soju in the evening.
필자도 약간 놀랐던 건 한여름에도 곱창을 먹으러 들르는 사람이 꽤 많다는 것, 그리고 남자보다 여자 손님이 많다는 것이다.
이제 곱창이라는 음식이 저녁에 소주 한잔 기울일 때 어울리는 안주에서 벗어나 1년 365일 어느때나 즐겨찾는 음식이 되었다고 하겠다.
Ramen noodles with Gobchang makes excellent harmony.
라면도 곱창과 곁들여 먹으면 금상첨화
This is Cheese Gobchange with whole bulb of garlic which is the main menu of the house. Put the cheese on top and melt it instantly with a torch is the recipe. It made my mouth water although I was already full.
Please refer to the video posted on YouTube to see how cheese melts.
이 집의 주 메뉴인 통마늘 치즈곱창이다. 위에 치즈를 얹고 토치로 즉석에서 빠르게 녹여내는데 이미 배가 부른데도 입에서 군침이 돈다.
치즈를 녹이는 모습은 유투브에 올린 동영상을 참고하시기 바란다.
Cheese on the food. I was very full after eating Gobchang, Macchang and Cheese Gobchange. Daegu is one of the five metropolitan cities, and there are many other attractions. Others will be visited and posted later so look forward to it!
치즈를 올린 모습. 곱창과 막창 그리고 치즈곱창까지 다 먹고 나니 배가 터질 것 같았다. 대구는 5대 광역시 중 하나인 만큼 이 밖에도 볼거리들이 많다. 다른 곳들은 추후 방문하여 글을 올릴테니 기대해 주시라.
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