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Korea & Brake

Myeong-ga Han-bang Gamja-Tang(Pork Back-bone Stew, Gangdong Gu in Seoul)_명가한방감자탕(서울 강동구) 본문

Famous restaurant in Korea

Myeong-ga Han-bang Gamja-Tang(Pork Back-bone Stew, Gangdong Gu in Seoul)_명가한방감자탕(서울 강동구)

GBbrake 2019. 4. 26. 14:26

 Gamja-Tang(Pork Back-bone Stew) is a Korean broth dish, pork spine and potatoes are the main ingredients, which is boiled with various vegetables. It has long been loved by Koreans for its spicy taste, rich amount and low price, and is one of the unexpected Korean foods that foreigners like. At first glance, you might be surprised at the figure that the pork spine is on the pan, but once you taste it, you'll fell for its charm with the tender texture of the meat and spicy soup.

 

 One of the favorite menus for Koreans eating out, Gamja-Tang restaurants are everywhere, so it's not hard to find them. However, I visited this restaurant, which is near Seoul Olympic park, on the way to Mongchontoseong fortress because it has been patented as a Gamja-Tang using Medicinal herbs. It's a small restaurant located in an alley of Seongnae-dong, Gangdong-gu. You won't have a hard time finding it because navigation system is very well developed, but there is no suitable parking space, so you have to take some inconvenience when visiting.

 

 감자탕은 돼지 등뼈와 감자를 주 재료로 하여 각종 야채를 넣고 끓여낸 한국의 국물요리이다. 얼큰한 맛과 푸짐한 양 그리고 저렴한 가격으로 오랫동안 한국인의 사랑을 받아왔으며 외국인들이 좋아하는 의외의 한국 음식중의 하나이기도 하다. 처음 볼 때는 돼지 등뼈가 냄비 위에 올라와 있는 모습에 놀라기도 하겠지만 일단 맛을 보면 육수가 잘 배어있는 부드러운 식감의 고기와 얼큰한 국물의 매력에 푹 빠지는 모습을 보실 수 있을 것이다. 

 

 한국인이 외식을 할 때 즐겨찾는 메뉴중 하나라 감자탕 음식점은 거리 곳곳에 있어 찾기가 그리 어렵지 않다. 하지만 한약재를 이용한 감자탕으로 특허등록을 받은 음식점이 서울 올림픽 공원 근처에 있다고 해서 몽촌토성 방문길에 들러 보았다. 강동구 성내동 골목길에 위치한 조그만 음식점으로 요즘 네비게이션이 워낙 잘 발달되어 있어 찾는데 어려움은 없을 것이나 마땅한 주차공간이 없어 방문하실 때 약간 불편함을 감수해야 한다. 

 Myeong-ga Han-bang Gamja-Tang is located in Gangdong-gu, Seoul, and there is no separate parking space around the restaurant, so it is recommended to use public transportation. It is about 11 minutes walk from Gangdong-gu Office Station (Subway Line 8).

 

 명가한방 감자탕은 서울시 강동구에 위치하며 음식점 주변에 별도의 주차공간이 없으니 대중교통을 이용하실 것을 추천한다. 지하철 8호선 강동구청역에서 도보로 약 11분거리에 있다.

 

Address : 147, Pungseong-ro, Gangdong-gu, Seoul, Republic of Korea

 A small restaurant located between alleys of Seongnae-dong, Gangdong-gu.

 

  강동구 성내동 주택 골목길 사이에 위치한 자그마한 음식점이다. 

 For foreigners, the restorative can be considered unfamiliar. The restorative, which is considered halfway between food and medicine, is a type of herbal medicine that helps improve the overall function of the human body rather than to treat a particular disease. It is made using various herbal medicines, and there are various kinds of herbs and has its peculiar scent of medicinal herbs. It is said that the Gamja-Tang of this house was made by adding 18 kinds of herbal medicines to the broth and I could imagine what kind of soup it would taste as I know Chinese medicine.

 

 외국인들에게 보약은 생소한 음식으로 여겨질 수 있다. 음식과 약의 중간쯤으로 여겨지는 보약은 한약의 일종으로 특별한 질병을 치료하기 위한 것이라기 보다는 인체의 전반적인 기능을 향상시키는데 도움을 준다. 각종 한약재를 이용해서 만들어지며 종류도 다양하고 일단 한약재 특유의 향이 난다. 이 집의 감자탕은 18가지 한약재를 육수에 첨가하여 만들었다고 하는데 한약을 아는 필자는 어떤 국물 맛일지 상상이 갔다.

 There is a small parking space behind the restaurant, but it was already full of cars whether it was shared with other houses. 

 

 음식점 뒤에 작은 주차공간이 있으나 다른 집들과 공유하는 곳인지 이미 차들로 가득 차 있었다.

 I could feel proud of the owner regarding the food by the sign indicating that the dish is a patented one.

 

 간판에 특허 받은 요리임을 알리는 표시가 주인의 음식에 대한 자부심을 느낄 수 있다.

 The price is similar to that of ordinary Gamja-Tang restaurants.

 

 가격은 일반 감자탕 음식점과 비슷한 수준이다.

 The room, which is not very spacious, is tidy. I think the first impression is important when I visit a restaurant, and a restaurant that maintains a clean environment is likely to taste great and, at least, the level in the middle. See one and you've seen them all. We can see that the restaurants that are managed well are clean at a glance and they also care about the food.

 

 그리 넓지 않은 실내가 깔끔하게 정돈되어 있다. 필자는 음식점 방문 시 첫인상을 중요하게 생각하는데 깨끗한 환경을 유지하고 있는 음식점은 그 만큼 음식 맛이 훌륭할 확률이 높으며 적어도 중간은 한다. 하나를 보면 열을 알 수 있듯이 관리가 되는 음식점은 한 눈에 보아도 청결함이 느껴지고 그만큼 음식에도 신경을 쓴다는 이야기다.

 The motto of this restaurant is ‘Be faithful to the basics’. Just as foundation works are important for buildings, food taste is good when the basic is well done. I was curious about the taste of the food in this house.

 

 이 음식점의 사훈은 '기본에 충실하자' 이다. 건물도 기초공사가 중요하듯이 음식도 기본기가 확실해야 좋은 맛을 내는 법이다. 이 집의 음식 맛이 궁금해졌다. 

 Finally ordered dishes came out and put on the table. Except that the glass noodles on the food, it does not look very different from ordinary Gamja-Tang.

 

 드디어 주문한 요리가 나오고 테이블에 올려졌다. 당면이 올려져 있는 것을 제외하면 일반 감자탕과 크게 다른 모습은 아니다. 

 As always, the most hungry is to watch and wait the food cook.

 

 언제나 그렇듯이 음식이 조리되는 모습을 지켜보며 기다릴 때가 가장 배고프다. 

 Finally tasting time. I ordered a 'large' size but it wasn't as big as I thought. I desired the restaurant to make the pot a little bigger and add a lot of bones. However, the meat attached to the bones are more than other restaurants, so there is more to eat. In the past when food was rare, bones in Gamja-Tang was used the one after removing meat as many as can. It is almost used to make a broth and people picked up the bones and sucked up the remaining meat to comfort their inconvenience, however these days, Gamja-Tang has a lot of meat attached to the bone using a dedicated spine.

 

 드디어 시식시간. '대' 사이즈를 주문했는데 생각보다 양이 많지는 않았다. 냄비 사이즈를 좀 크게 하고 뼈를 많이 넣어주었으면 하는 아쉬움이 남았다. 하지만 뼈에 붙어있는 살들은 다른 음식점보다 튼실해서 먹을 것이 많다. 먹을 것이 귀했던 예전에 감자탕에 들어있는 뼈들은 살을 발라낼 수 있을 만큼 발라낸 것들을 사용했었다. 거의 국물 내는 용도로 사용되어 뼈다귀를 집어 얼마 남아있지 않은 살들은 쪽쪽 빨아 먹으며 아쉬움을 달랬었는데 요즘 감자탕은 전용 등뼈를 사용해서 뼈에 붙어있는 살들이 많다. 

 What is the taste of the broth of the patented Han-bang Gamja-Tang? As expected, the rich flavor of the herb could be felt in the soup. It's unusual but not heterogeneous and it caught the smell of pork well. I think, although it is not the best, it's a good enough taste.

 

 I ordered pork belly for kid who can't eat spicy food. Since it is not a pork belly specialty restaurant, the taste of meat is not excellent. Gamja-Tang is a food that goes well with soju, so many of the guests seems want pork belly, and I think it's a menu to meet their needs.

 

 특허 받은 한방감자탕의 국물 맛은 어떨까? 예상했던 대로 국물에 한약재의 풍미가 흠뻑 느껴졌다. 색다르지만 이질적이지 않고 돼지고기의 잡내를 잘 잡아주었다. 엄지척 정도는 아니라도 충분히 훌륭한 맛이라고 생각된다.  

 

매운 음식을 못 먹는 아이를 위해 삼겹살을 주문했다. 삼겹살 전문점이 아니라 고기의 맛은 평균 정도라고 보시면 되겠다. 아무래도 감자탕이 소주와 잘 어울리는 음식이다 보니 손님들 중에 삼겹살을 찾는 분들이 많았고 그들의 요구에 맞춰 마련된 메뉴가 아닌가 싶다.

 Anyway, the child enjoyed delicious pork belly.

 

 어쨌든 아이는 삼겹살을 맛있게 냠냠 잘 드셨다.

 I think you don’t need to visit to eat this food from afar with a purpose. If you have business on hand in Songpa, Seoul, or if you come to Olympic Park for outing, it seems good experience to come here and try Han-bang Gamja-Tang which has unique recipes.

 

 먼 곳에서 일부러 이 음식을 드시기 위해 방문하실 필요까지는 없을 것으로 생각된다. 서울 송파 쪽에 일이 있으신 분들이나 올림픽공원에 나들이를 오시는 분들은 특이한 조리법의 한방감자탕을 한 번 맛보고 가셔도 좋을 듯싶다. 

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