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Korea & Brake

Wonjo gooksu(Noodles)(Hangju sanseong Fortress, Goyang)_행주산성 원조국수집(고양시) 본문

Famous restaurant in Korea

Wonjo gooksu(Noodles)(Hangju sanseong Fortress, Goyang)_행주산성 원조국수집(고양시)

GBbrake 2018. 11. 4. 09:20

 There are many restaurants near the Haengjusanseong Fortress, Goyang city because it close to Seoul and has nice scenery of rural area. There are many kinds of restaurants here and the most famous ones are the Grilled Eel and noodles. The food to be introduced this time is a Janchi-guksu(Banquet Noodles). It is said that the food called noodles belonged to haute cuisine in the Joseon Dynasty and was favorite to the noble people, but after the Korean War, wheat flour was supported as aid material in the United States and it became widely known to general people as a simple meal in case of no rice.

 There is a restaurant called ‘Wonjo gooksu’ in the alley on the way to Haengjusanseong. People always wait in line for food because It is a famous restaurant so please consider this when you visit this house.

 

 고양시 행주산성 근처는 서울에서 가깝고 나름 전원풍경을 즐길 수 있어 제법 규모가 있는 음식점들이 많이 있다. 여러 종류의 음식점이 있는데 그 중 유명한 것은 장어구이와 국수류이다. 이번에 소개할 음식은 잔치국수이다. 국수라는 음식은 조선시대에 고급요리에 속하는 것이라 양반들이 주로 애용했으나 6.25전쟁 후 먹을 것이 귀해지고 미국에서 원조물자로 밀가루가 지원되면서 밥이 없을 때 한끼 식사 대용으로 서민들에게 널리 알려지기 시작했다고 한다. 

 행주산성으로 들어가는 골목에 원조국수집이라는 음식점이 있으며 유명한 맛집이라 사람들이 항상 줄을 서서 기다리니 어느정도 기다림은 감수하셔야 할 것이다. 



 It is located in Goyang-si, Gyeonggi-do and takes about 40 minutes by car from Seoul.


 행주산성 원조국수집은 경기도 고양시에 있으며 서울에서 승용차로 약 40분 걸린다.


Address : 10 Haengju-ro 17beon-gil, Haengju-dong, Deokyang-gu, Goyang-si, Gyeonggi-do



 When you arrive in front of the restaurant, those who help parking will let you know where to parking. It is true that I knew later, this restaurant bought large-sized land to use for parking lot because there are so many people coming to eat noodles with a car here. For this reason. we don’t need to worry about this. 


 음식점 앞에 도착하면 주차를 도와주시는 분들께서 안내해 주신다. 나중에 알게 된 사실이지만 이곳에 차를 가지고 국수 먹으러 오는 사람이 너무 많아서 근처 많은 땅들을 이 음식점에서 매입, 주차장으로 이용중이니 주차걱정은 안 해도 될 것 같다.



 People are also standing in this line to eat.


 이날도 어김없이 사람들이 줄을 서 있다.



 When you go to the front row to some extent, the restaurant gives you a waiting number ticket. If you order the menu while waiting, they put your order in the kitchen in advance. When it is on your turn, the employee guides you to your seat, and when you sit down, your food comes out soon. It is an idea of ​​the restaurant to reduce the waiting time of the guest, but it seems to be efficient.


 어느 정도 앞 줄로 가게되면 음식점에서 표를 나눠준다. 기다리는 동안 메뉴를 알려주면 미리 주방에 주문을 넣어 놓는다. 순서가 되면 종업원이 자리로 안내를 해 주고 자리에 앉으면 얼마 안 있어 주문한 음식이 나온다. 손님의 대기시간을 줄이기 위한 음식점 측의 아이디어 인데 제법 효율적이라고 느껴진다.



 I ordered Janchi-guksu and bibim-guksu. In fact, the food called noodles has a similar flavor on every restaurant so making it difficult to distinguish them which one is better. The difference is how much artificial flavors are contained in the sauce and if the noodles is adequately boiled.

 The characteristic of this place is a lot of quantity. 1 bowl of noodle is enough based on adult male. And the broth in case of Janchi-guksu, which seems made from anchovy, it is not salty and not too much seasoning, so it’s taste is smooth. Noodles are also chewy like boiled immediately after ordering. It is a house that cooks noodles well.


필자는 잔치국수와 비빔국수를 주문했다. 사실 국수종류는 집집마다 맛이 비슷해서 특별히 우열을 가리기 힘든 음식이다. 굳이 차이점을 꼽으라면 양념에 조미료가 얼마나 들어 있는지와 면이 적당히 삶아졌는지 여부 정도이다. 

 이곳의 특징은 일단 양이 많다. 성인남자 기준 국수 1그릇을 먹으면 배가 부를 정도의 양이다. 그리고 멸치 베이스의 국물인 거 같은데 간도 적당하고 조미료 맛이 잘 안 나서 부드럽게 넘어간다. 면도 바로 삶은 듯 쫄깃하다. 특별할 게 없는 국수를 잘 만들어내는 집이다. 



 The taste of bibim noodles is also good, but the sweetness is strong and the seasoning does not seem to match well with the noodles. So if you have to order one of them, I recommend a Janchi-guksu.


 비빔국수의 맛도 괜찮지만 단맛이 강하고 양념이 국수와 그리 잘 어울리는 것 같지 않아 굳이 하나를 시켜야 한다면 잔치국수를 추천 드린다.



 After eating all the noodles and returning to the side, there is another big annex. I wonder how many bowls are sold in this place per day. The house that produces such a lot of food has a high turnover rate of foodstuffs, so it is possible to use fresh ingredients to make good food. A restaurant that sells more can cook more delicious food. It is a positive virtuous circulation system.


 국수를 다 먹고 옆으로 돌아나오니 큰 별채가 하나 더 있다. 하루에 몇 그릇이나 팔리는지 궁금할 정도다. 이렇게 많은 음식을 만들어내는 집이면 식재료의 회전율도 높아 신선한 재료를 사용할 수 있어 맛있는 음식을 만들기 유리하다. 많이 팔리는 음식이 더 맛있어진다. 긍정적인 선순환 구조이다.



  It is not far from Seoul and it is possible to make pleasant memories by eating a bowl of noodles with good scenery. It is recommended to visit on the way to Haengjusanseong Fortress.


 서울에서 멀지 않은 곳에서 좋은 경치와 함께 국수 한 그릇 하는 것도 즐거운 기억을 만들어 줄 수 있을 것 같다. 행주산성을 방문 시 들러 볼 것을 추천 드린다.



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