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Korea & Brake

Hyunseon's Tteok-bokki(Yongsan in Seoul)_현선이네 떡볶이(서울 용산) 본문

Famous restaurant in Korea

Hyunseon's Tteok-bokki(Yongsan in Seoul)_현선이네 떡볶이(서울 용산)

GBbrake 2018. 10. 31. 06:03

 This time, let 's go to eat the Tteokbokki (Stir-fried Rice Cake) which is favorite food of Korean. Tteokbokki is one of Korea's representative street foods with roasted food which have thin and elongated rice cake as its main ingredients with various vegetables and spicy hot pepper paste. Depending on whether the main ingredient of rice cake are made of rice or wheat, it is classified into Mil(wheat) Tteokbokki and Ssal(rice) Tteokbokki. Most of the tteokbokkie I ate on the streets when I was a child seemed to be Mil tteokbokki. The Mil tteokbokki has a disadvantage that it is more getting soft than the Ssal tteokbeki but the chewy taste is better.


 Nowadays, tteokbokki has become more and more developed, and it has already been franchised long time ago after being escaped from the street food. Thanks to that, we can enjoy good quality tteokbokki at various chain stores. ' Hyunseon's Tteok-bokki’ also has many franchised branches in various places. The place to visit at this time is Yongsan main shop.


 이번에는 한국인이 좋아하는 먹거리 떡볶이를 먹으러 가보도록 하자. 떡볶이는 가늘고 길게 뽑은 떡을 주 재료로 여러가지 채소와 매운 고추장 등의 양념을 넣어 볶은 음식으로 한국의 대표적인 길거리 음식 중에 하나이다. 떡의 주재료를 쌀가루로 만들었냐 밀가루로 만들었는지에 따라 밀떡볶이와 쌀떡볶이로 나뉘기도 하는데 필자가 어릴 적 길거리에서 먹던 떡볶이의 대부분은 밀떡볶이였던 것 같다. 밀떡볶이는 쌀떡볶이에 비해 잘 물러지는 단점이 있으나 쫄깃한 맛은 밀떡볶이가 더 낫다.

 요즘 떡볶이가 점점 고급화 되어 길거리 분식점에서 벗어나 프랜차이즈화 된 지 오래다. 덕분에 여러 체인점에서 그럴듯한 모습의 떡볶이를 만나 볼 수 있게 되었다. '현선이네' 라는 곳도 골목가게 수준을 벗어난 떡볶이집으로 여러 곳에 체인점을 운영하고 있으며 이번에 방문할 곳은 용산 본점이다.   



 It is located at Yongsan, Seoul. There is no parking lot of this restaurant, so using public transportation is recommended. It is near Subway Line 4 Shin-Yongsan Station.


 현선이네 떡볶이는 서울 용산에 있다. 음식점에 주차장은 별도로 마련되어 있지 않으니 대중교통을 이용하여 방문하실 것을 추천드린다. 지하철 4호선 신용산역 근처에 있다.


Address : 305-1 Hangangno 2(i)-ga, Yongsan-gu, Seoul



 If you have a car, you need to park in the parking lot of the nearby building. Please note that the parking fee may be higher than your estimation.


 차를 이용해 방문하실 경우 근처 건물의 주차장에 주차를 하셔야 하는데 주차비가 생각보다 많이 나올 수 있으니 유의하시기 바란다.



 Nowadays, there are more and more houses in Seoul that are renovating their old buildings to make characteristic one. They were originally used as an iron foundry, warehouse, etc., but have been recreated as an atmospheric cafe through this transformation. This phenomenon, also known as gentrification, is underway in many parts of Seoul. This change can also be seen around Yongsan Station.


 요즘 서울에는 낡은 건물을 수리하여 분위기 있는 건물로 새 단장하는 집들이 늘고 있다. 본래 철공소, 창고등으로 이용되던 곳이나 이런 변신을 통해 분위기 있는 카페 등으로 재탄생하는 것이다. 젠트리피케이션(Gentrification)이라고도 하는 이 현상이 서울 곳곳에서 진행중이다. 이곳 용산역 주변도 이러한 변화가 일어나고 있음을 볼 수 있다.



 There is a yellow chimney which is seen below is ‘Hyunseon's house’. At first glance, it does not seem that the original use of the building was not a restaurant.


 저기 보이는 노란색 굴뚝이 현선이네다. 얼핏 보기에도 원래 용도가 음식점으로 사용된 것 같지는 않아 보인다.



 This building was once just a tumbledown one with old-fashioned in an alley, but it has been redesigned in yellow and red, and turned into unique style restaurant.


 이전에는 골목길 안의 쓰러져가는 낡은 건물에 불과했던 이곳을 노란색, 빨간색으로 단장하여 새로운 모습의 점포로 바꾸어 놓았다. 



 There is a drum in front of the restaurant, and from this, it seems sells beer. The restaurant provides delivery service and food truck is also available for group order. I think the owner is very talented.


 음식점 앞에 드럼통이 놓여있는 걸 보니 맥주도 파는 것 같다. 배달도 되고 푸드트럭으로 단체 음식 주문도 받는다는데 사장님의 수완이 참 좋으신 가보다.



 The interior is decorated with several small pieces, leaving the traces of the old building. In view of the tiles inside the building and the outside chimney, it is seen as a place that was originally used as a public bathhouse. In the past, there was a public bathhouse like this in most residential area. It is hard to see these days that children go to bathhouse while holding hands with Mom and Dad on the weekend.


 실내는 이전 건물의 흔적을 남겨놓은 채 여러 소품들로 장식해 놓았다. 건물 내부의 타일과 외부의 굴뚝으로 볼 때 이곳은 원래 공중목욕탕으로 이용되던 곳으로 보여진다. 예전에는 주택가 골목길에 이런 모습의 공중목욕탕이 하나씩 있었다. 주말 아침에 엄마 아빠 손잡고 아이들이 목욕을 하러 다니는 모습은 요즘 보기 힘든 풍경이 되었다.



 Korean traditional snack menu is tteokbokki, sundae, fried, oden and kimbap. ‘Hyunseon's house’ also follows this formula faithfully. They are the difference from the general food house that we can easily order using set menus and selling beer as expected at the entrance. 


 한국의 분식집 단골 메뉴는 떡볶이, 순대, 튀김, 오뎅 그리고 김밥이다. 현선이네도 이 공식을 충실히 따르고 있다. 여기에 요즘 음식점들이 메뉴로 내놓는 세트메뉴로 주문이 편하게 한 것과 입구에서 예상한 바와 같이 맥주를 파는 것이 일반 분식집과의 차이라 할 수 있다.



 There are many cases where general snack stands are so small as to bump shoulder with neighboring person. However, I did not trapped feeling in this restaurant due to a high ceiling. Rather, they put the tent in the room to cover the high ceiling.


 일반 분식집들은 작은 규모라 옆 사람과 어깨를 부딪히며 먹을 정도로 좁은 경우가 많은데 이곳은 천장이 높아 답답하지 않다. 오히려 높은 천장을 가리기 위해 천막을 실내에 쳐 놓았다.




 If you order ‘Hyunseon's set’, the following will. You can taste all kinds of the dishes. There was no particularly delicious food but it does not mean there is no taste. It is the taste of the food that is sold at a common snack stands. I just admire the idea of ​​resurrecting the collapsing local alley business. If you want to taste Korean snack food menu, I recommend you to stop by ‘Hyunseon's house’ because it would be a little uncomfortable for foreign tourists to buy tteokbokki at a local alley.


 현선이 세트를 주문하면 아래와 같이 나온다. 모든 분식메뉴를 다 맛볼 수 있다. 특별히 맛있는 음식은 없었다. 그렇다고 맛이 없는 것은 아니다. 일반적인 분식집에서 파는 음식들의 바로 그 맛이다. 다만 쓰러져가는 골목상권을 부활시킨 아이디어에 감탄할 뿐이다. 한국의 분식 메뉴를 맛보고 싶다면 현선이네에 들러볼 것을 추천한다. 아무래도 외국인 관광객이 동네 골목길 분식집에서 떡볶이를 사 먹기는 조금 불편할 테니 말이다.







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