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Korea & Brake

Hanokjib(Seodaemun in Seoul)_한옥집 (서울 서대문) 본문

Famous restaurant in Korea

Hanokjib(Seodaemun in Seoul)_한옥집 (서울 서대문)

GBbrake 2018. 10. 31. 05:43

 There are many delicious restaurants in Seoul. Because it is the largest population in Korea, it has a lot of demand and it is a place where people from all over Korea gather together so there are various tastes. Not only the whole country but also the food materials of various countries in the world are gathered and distributed, so that various kinds of food are made and the dishes are developed to satisfy various tastes, and the restaurants are frequently changed due to the competition. It is strange if delicious food is not made here.


 Several restaurant avenues are nearby Jongmyo and there are many famous restaurants in these places, so if you search a bit, you will find delicious restaurants. I tried to find a place to cook dishes made with Kimchi in Seoul and decided to go there. It is a restaurant called Hanok Jib(Korean-style house), and it is famous as a good place for Kimchi Jjim(Braised Kimchi).


서울에는 맛집이 참 많다. 한국에서 제일 사람이 많이 사니 일단 수요가 많고 전국의 모든 지역 사람들이 모여 사는 곳이니 입맛도 다양하다. 전 국토뿐 아니라 세계 여러 나라의 식재료들이 모여서 유통되고 있으니 다양한 종류의 음식이 만들어지고 다양한 입맛에 맞추어 요리가 개발될 뿐 아니라 경쟁이 심하여 음식점들이 자주 바뀌기도 한다. 이런 곳에서 맛있는 음식이 안 만들어지면 이상할 정도다. 


 종묘 근처에도 여러 외식타운 및 음식점들이 있으며 그 중에 맛집도 여러 군데이니 조금만 검색해 보시면 맛집을 찾으실 수 있으리라 본다. 필자는 서울에서 김치로 된 요리를 잘하는 곳이 있을까 해서 찾아보았고 이곳을 가 보기로 결정했다.  한옥집이라는 곳인데 김치찜을 잘 하는 곳으로 유명하다.



 The restaurant is located in Naengcheon-dong, Seodaemun-gu, Seoul. It is about 2km away from the Jongmyo and takes about 12 minutes by car.


한옥집은 서울 서대문구 냉천동에 있다. 종묘에서는 약 2km떨어져 있으며 승용차로 12분 정도 걸린다.


Address : 14 Tongil-ro 9an-gil, Naengcheon-dong, Seodaemun-gu, Seoul



 The north side of the Han River of Seoul is an old town, so there are many alleys and parking is difficult. There is no parking in front of the restaurant and it is guided to use the parking lot of Methodist Theological University. You can get a parking ticket for parking fee at a restaurant. It takes about 10 minutes on foot from the parking lot to the restaurant. Because it is a restaurant in Seoul city, it is recommended to use public transportation if possible. If you need to use car, please use parking lot of the university.


 서울 강북쪽은 구도심이라 골목길이 많아 주차가 어렵다.  이곳 한옥집도 음식점 앞에는 주차가 안되고 감리교 신학대 주차장을 이용하도록 안내하고 있다. 주차 할인권을 제공해 준다. 주차장에서 음식점 까지는 걸어서 약 10분 정도 걸린다. 서울 시내에 있는 음식점이므로 될 수 있으면 대중교통을 이용할 것을 추천하며 차량이동이 꼭 필요한 분들께서는 신학대 주차장을 이용하도록 하자.





 When you walk out of the parking lot and go to the right, you will see the following alleys on your left. The blue single-storey building with car parked at the right is the Hanok Jib.


주차장을 나와 우측으로 걷다 보면 왼쪽으로 아래와 같은 골목일이 나온다. 갓길 주차된 차들이 있는 쪽 하늘색 단층 건물이 한옥집이다.  





 When you come down, signboard can be seen like below.


 내려와서 보면 간판이 보인다.



 Turn around the corner and you can see a building seems to be built a long time ago. It may be a building of Japanese colonial period.


 모퉁이를 돌아서면 오래전 지은 듯한 모습의 건물이 눈에 들어온다. 일제 강점기 시대의 건물로 보여진다.




 When I go inside, it seems to be an older than my expectation. It seems to have become current appearance by repairing a house of traditional Hanok. The menu is almost cooked with Kimchi, and the Tteok-galbi(Grilled Short Rib Patties) is prepared for the children.


 내부로 들어가 보니 더 오래 된 집인 듯 하다. 아마 전통 한옥집을 조금씩 수리해서 지금의 모습이 된 것 같다. 메뉴는 거의 김치로 된 요리이고 아이들을 위해 떡갈비가 준비되어 있다.



 I ordered Kimchi Jjim, Kimchi stew, and Tteok-galbi.


 김치찜과 김치찌개 그리고 떡갈비를 주문했다.



 Kimchi stew before boiling. The water seemed to be a lot, but when you boiled it in the nickel-silver pot, it becomes a good condition to eat properly.


끓기 전의 김치찌개. 물이 좀 많은 듯 하였으나 양은냄비에서 팔팔 끓다 보면 적당히 먹기 좋은 상태가 된다.



 This is a restaurant made by renovating a traditional hanok, so there is no table with a chair and it has only sitting tables. It may be inconvenient for foreigners to eat, but if we consider it as a Korean culture experience, then it would be acceptable.


 이곳은 전통 한옥을 개조하여 만든 음식점이라 의자가 있는 테이블은 없고 전부 앉아서 먹는 좌식으로 되어 있다. 외국인들이 식사하기에 불편할 수 있지만 한국문화 체험으로 이해해 줄 수도 있겠다.



 Kimchi Jjim which is today's main menu. When you eat moderately aged kimchi with boiled pork, they are harmonized well with rice.


 오늘의 메인 메뉴 김치찜. 알맞게 숙성된 김치를 삶은 돼지고기와 같이 먹으면 밥과 함께 술술 잘 넘어간다.




 I was surprised to see that it was much larger than I could see outside. It seemed to be able to receive more customers than expected, and the table turnover rate was relatively high, so it can reduce waiting time significantly even if the guests were crowded. As a reference, I visited around 2PM on Sunday and was able to eat immediately without waiting.


밖에서 보이는 것 보다 많이 넓어서 놀랐다. 생각보다 많은 수의 손님을 받을 수 있을 것 같고 테이블 회전율도 비교적 높아 손님이 몰려도 대기시간이 그리 길지는 않을 것 같았다. 참고로 필자는 일요일 2시경에 방문했는데 대기 없이 바로 식사할 수 있었다.




 The interior is not neatly arranged. The staff was friendly. The kimchi stew and Kimchi Jjim are dishes which are made and ate by Koreans usually at home, and I did not feel that the taste of this house was much better than the one I cooked at home. Rather, it felt like it was about the same. In other words, it would be charming point of this restaurant to have the most similar dishes to the foods that you eat at a regular Korean house, and it seemed to appeal to foreigners looking for real Korean food. I recommend Kimchi Jjim rather than Kimchi stew.


 내부가 깔끔하게 정돈되어 있지는 않다. 직원들은 친절한 편이었다. 김치찌개와 김치찜은 한국인이 평소에 집에서도 해 먹는 것들로 필자 입맛에 이 집의 음식이 집에서 먹는 것에 비해 썩 맛있다고 느껴지지는 않았다. 오히려 거의 비슷하다고 느낄 정도였다. 하지만 바꾸어 말하면 일반적인 한국인의 집에서 먹는 음식과 가장 비슷한 요리를 낸다는 것이 매력일 수 있으며 한국인의 밥상에서 먹는 음식을 찾는 외국인들에게 어필할 수 있을 것 같았다. 김치찌개 보다는 김치찜을 추천한다. 



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