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Korea & Brake

Wonbo mandoo(dumpling, Incheon China Town)_원보만두(인천 차이나 타운) 본문

Famous restaurant in Korea

Wonbo mandoo(dumpling, Incheon China Town)_원보만두(인천 차이나 타운)

GBbrake 2018. 11. 16. 05:40

 There are a variety of foods in Chinatown. There are also Korean traditional Chinese dishes, which are sold in other Korean Chinese restaurants, and nowadays, we can see the dish that is more similar to traditional Chinese one. For example, Lamb skewers and Hot pot. There are also mooncake, which Chinese enjoy on the holidays, Gong-galbbang whose inside is empty, and pineapple cake which is Taiwan's famous cookie. The restaurant I found at this time is a dumplings house.

 Mandoo(Dumpling) is a kind of food that is cooked by putting ingredients in the skin of thinly kneaded grains and eating them in various countries in various recipes. China is famous for making various kinds of dumplings, and the Wonbo mandoo to visit today is famous for Chinese dumplings.


 차이나 타운에는 다양한 음식들이 있다. 다른 한국의 중국집에서 파는 일반적인 한국식 중국요리도 있고 요즘은 널리 알려진 보다 중국전통요리에 가까운 음식들도 판다. 예를 들면 양꼬치나 훠궈같은 것들이다. 중국인이 명절에 먹는 음식인 월병, 공갈빵, 그리고 대만의 명물인 펑리수도 있다. 필자가 이번에 찾은 음식점은 만두집이다. 

 만두는 곡물로 얇게 반죽한 피 속에 갖은 재료를 넣어 익혀 먹는 음식으로 여러 국가에서 다양한 조리법으로 즐겨먹고 있다. 중국은 다양한 종류의 만두를 만들어 먹는 것으로 유명하며 오늘 방문할 원보만두는 중국식 만두로 유명한 집이다.  



 Wonbo Mandoo is located in Chinatown-ro, Jung-gu, Incheon, and takes about one hour by car from Seoul.


원보만두는 인천광역시 중구 차이나타운로에 있으며 서울에서 승용차로 약 1시간 걸린다.


Address : 48 China town-ro, Bukseong-dong 2(i)-ga, Jung-gu, Incheon



 Chinatown on weekends is always crowded with people. Car access is prohibited on the main road and parking is available at the surrounding public parking lot.


 주말의 차이나 타운은 언제나 사람들로 붐빈다. 메인도로는 차량통행이 금지되어 있으며 주변 공영주차장을 이용해서 주차를 하시면 되겠다.



 It will not be hard to find because the it is located on the main street of Chinatown. You may see a long line in front of the restaurant. If you look closely, it is to buy Hongdubyeong, which is a Taiwanese cookie, so you can come right into the restaurant after checking.


 원보만두는 차이나타운의 메인 거리에 있으니 찾기가 어렵지는 않을 것이다. 음식점 앞에 줄이 길게 서있을 수도 있는데 잘 보면 원보만두 옆에서 판매하고 있는 대만 과자인 홍두병을 사기위한 줄이니 잘 보시고 음식점 안으로 바로 들어오시면 되겠다.  



 Next to the signboard is a phrase that says 'No, we do not have Jajangmyeon(black-bean-sauce noodles) and Jjamppong(Chinese-style noodles with vegetables and seafood)'. How many people came in and out after ordering for these meals? Jajangmyeon is not Chinese traditional food, but Korean-style Chinese food developed in Korea.


 간판 옆에 '짜장면, 짬뽕 없습니다' 라고 쓰여진 문구가 재미있다. 얼마나 많은 사람들이 들어와서 짜장면이나 짬뽕을 찾다가 나갔을까. 짜장면은 중국 전통음식이 아니라 한국에서 발달된 한국식 중국음식이라고 한다.



 The inside of the restaurant was not so big, and it was the appearance of the old simple restaurant of Chinatown.


 음식점 내부는 그리 크지 않고 차이나타운의 예전 소박한 음식점의 모습을 하고 있었다.   



 The food prices of here have risen more than 10 years ago. I realized that the prices have risen that much through this menu. The menu is simple. There are only a few kinds of dumplings and dishes. There are no sweet and sour pork or Stir-fried Seafood and Vegetables which are sold in ordinary Chinese restaurant. You can taste only two kinds of dishes: Ohyang jangyuk(Five Spice Sliced Steamed Pork) and Haepari-naengchae(cold jellyfish salad). It is called choice and concentration. I ordered only dumplings because I came here to eat dumplings.


 이곳도 10년전에 비해 음식값이 많이 올랐다. 물가가 그만큼 많이 올랐다는 것을 메뉴판을 통해 실감한다. 메뉴는 단출하다. 몇가지 종류의 만두와 요리가 있을 뿐이다. 일반 중국집에서 파는 탕수육이나 팔보채도 없다. 오향장육과 해파리냉채 두 종류의 요리만 맛볼 수 있다. 선택과 집중이라고 하지 않았던가. 어차피 만두를 먹으러 왔으니 만두만 주문했다.   



 Steamed dumplings came first. The skin of dumplings was chewy, and the contents of the inside were also delicious.


 찐만두가 먼저 나왔다. 만두피가 쫄깃하고 내부의 속도 알차서 맛있게 먹었다.




 King-sized dumplings have a lot of content as it’s large size, but it did not suit my taste because I don’t like thick skin of dumpling.


왕만두는 커다란 크기만큼 이나 속도 많이 들어 있었는데 두꺼운 만두피를 싫어하는 필자의 입맛에는 잘 맞지 않았다.





 Finally, Sorryongpo was the most anticipated food, even though it was less than my expectation, but I would like to rate it as a great taste. Originally, the dumplings had to be drilled on the top, drank juice inside, and then eat it to avoid burned mouth. I was sorry that it was less juicy than the Sorongpo, which I ate in China, but the dumplings were moderately well seasoned, so it was good to taste.


 마지막으로 소룡포는 제일 기대가 되는 음식이었는데 기대에는 못 미쳤지만 훌륭한 맛이었다고 평가하고 싶다. 원래 소룡포는 만두위에 살짝 구멍을 내고 육즙을 마신 뒤 먹어야 입이 안 데이고 먹을 수 있다. 중국에서 먹었던 소룡포에 비해 육즙이 적게 들어 있어서 아쉬웠지만 만두 속 양념이 적당히 잘되어 입맛에 잘 맞는 요리였다. 



 When you visit Chinatown, it is good to enjoy various kinds of dishes at a large restaurant, but it will also be a fun experience to stop by at a restaurant that focuses on specific foods. Why not spend a day at Incheon Chinatown, where you can enjoy a variety of sights and food, and make good memories.


 차이나 타운에 방문하실 때 대형 음식점에서 다양한 종류의 요리를 즐기는 것도 좋지만 이렇게 특정 음식에 집중해서 판매하는 음식점에 들러 맛을 보는 것도 재미있는 경험이 될 것 같다. 다양한 볼거리와 먹거리가 풍부한 인천 차이나타운에서 하루를 보내며 즐거운 추억을 만들어 보는 것은 어떨까. 



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